Με επιτυχία διοργανώθηκε το ACCMR Digital Job Fair στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία

Μήνυμα υπέρ μιας ανοιχτής στη διαφορετικότητα και δυναμικής αγοράς εργασίας έστειλε το ACCMR Digital Job Fair στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Μαΐου, ημέρα επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Το ψηφιακό Job Fair, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ενδυνάμωσης Δεξιοτήτων και Ένταξης στην Εργασία  – Livelihoods του ACCMR του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS*, έφερε κοντά εργοδότες, επαγγελματίες και εκπαιδευτές του τουριστικού κλάδου με πρόσφυγες και μετανάστες που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον τομέα προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία τους προς την κοινωνική ένταξη.

«Αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη αποτελεί η επαγγελματική αυτονομία και η οικονομική ανεξαρτησία. Ο Τουρισμός  αποτελεί έναν χώρο ευκαιριών αλλά και απαιτήσεων. Η ανάπτυξη ικανοτήτων ώστε να προωθήσουμε την ένταξη είναι προτεραιότητα για εμάς και για αυτό το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει μια προσπάθεια χαρτογράφησης δεξιοτήτων ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε κατάλληλα προγράμματα σπουδών», είπε η κα Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη, η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση.

Συνολικά 450 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν το ζωντανό συνέδριο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με παρουσιάσεις από εκπροσώπους επιχειρήσεων, επαγγελματίες και εκπαιδευτές του τομέα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και πρόσφυγες που μοιράστηκαν την επαγγελματική τους εμπειρία στον χώρο. Ποιες δεξιότητες κάνουν έναν υποψήφιο να ξεχωρίσει, πώς διαφοροποιείται η εργασιακή κουλτούρα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης, ποια είναι τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και οι υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου στον κλάδο, είναι μερικά από τα θέματα που παρουσιάστηκαν.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με υποψήφιους εργαζόμενους στο πλαίσιο της άμεσης διασύνδεσής τους με εταιρείες.  Παράλληλα, επιχειρήσεις του κλάδου ενημερώθηκαν από τις ΜΚΟ Generation 2.0 RED και Solidarity Now σχετικά τη διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας και τα δικαιώματα πρόσβασης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στην απασχόληση.

Καλωσορίζοντας τους ομιλητές, ο κ. Gianluca Rocco, Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας ανέφερε ότι «η μετανάστευση στην Ελλάδα είναι γεγονός. Το στοιχείο της ένταξης είναι κρίσιμο και αναγκαίο για την ευημερία της χώρας. Η εργασιακή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία μελλοντικά. Δουλεύοντας μαζί με τους πρόσφυγες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητές τους στην αγορά εργασίας, ώστε να επιτύχουμε την ομαλή ένταξή τους». H κα Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), τόνισε πως «o τουρισμός αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση από την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, της ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες».

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία επανεκκίνησης του κομβικού αυτού τομέα της ελληνικής οικονομίας, το «παρών» έδωσαν 12 ξενοδοχειακές μονάδες πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε υποψήφιους καθώς και πληθώρα εισηγητών αναδεικνύοντας τη δυναμική του Τουρισμού στον τομέα της ένταξης.

«Το περιθώριο ανάπτυξης θέσεων εργασίας στον Τουρισμό στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με τις ανάγκες, ειδικά στην περιφέρεια. Συνεπώς, υπάρχει ο χώρος για την απασχόληση προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι  πρέπει να δουλεύουν σε ένα ισότιμο και ασφαλές περιβάλλον που σέβεται τη διαφορετικότητα», σημείωσε ο κος Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος.

————————————————————————————————————————————————

*Λίγα λόγια για τη διοργάνωση

To Job Fair αποτελεί μια πρωτοβουλία των μελών της Επιτροπής Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ένταξης στην Εργασία – Livelihoods του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR). Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φορείς διοργάνωσηςΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης ΝέωνGeneration 2.0 for Rights, Equality and DiversityCatholic Relief Services (CRS)Curing the Limbo (Δήμος Αθηναίων) ΔΟΜΚέντρο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ), International Rescue Committee (IRC Hellas)Κάριτας Ελλάς,  Odyssea και Solidarity Now.

Συμμετέχουσες επιχειρήσεις στις συνεντεύξεις

Aegon Mykonos Autograph Collection Hotels, Anissa Beach Hotel, Blue Bay Resort Hotel, Cactus Hotels Spa & Resorts Crete, Chrissi Amoudia Hotel & Bungalows, Despo Hotel, Enorme Hotels & Villas, Esperides Resort Crete, Grecotel Hotels & Resorts, Kalia Beach Hotel, La Mer Resort & Spa, Rethymno Residence.

Συμμετέχοντες εισηγητές:

κ. Πελεκανάκης Γεώργιος Γενικός Διευθυντής Ομίλου Επιχειρήσεων H Hotels Collection & Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Μαραβελάκης Ξενοδόχος Rethymno Residence, κ. Δημήτρης Χατζηπέτρος Ξενοδόχος & Εκπαιδευτής Τουρισμού, κ. Βασίλης Παναγιώτου Διευθυντής Lavris Hotel, κ. Γεώργιος Σφακιανάκης Γενικός Διευθυντής Ομίλου Παπακαλιάτη, κ. Εμμανουήλ Μαρής Διευθυντής Santa Marina Resort, κ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσος Διευθυντής D-Marin Gouvia Corfu, κα. Λίλα Καραποστόλη Ιδιοκτήτρια Γαστρονομικής Λέσχης «Culinary Center & Cookery Club «Μαθήματα Μαγειρικής»», κ. Αίας Κατσαρός HR Account Manager Workathlon, κ. Μηνάς Ζέρβας Δικηγόρος ΆρσιςΚοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, κα. Καπνίση Κατερίνα Σύμβουλος Σταδιοδρομίας – Συντονίστρια Generation 2.0 RED, κα. Νατάνη Πέτρος Υπεύθυνη Δικτύου Διαφορετικότητας Generation 2.0 RED, κ. Δημήτρης Σάννας Εργασιακός Σύμβουλος Solidarity Now.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα  της εκδήλωσης: https://bit.ly/2SVPQpv

«Το έργο ‘‘Equality Works’’ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»

Για περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr