Οι “Γεύσεις της Δαμασκού” στηρίζουν τη Διαφορετικότητα
Το Diversity in the Workplace, της οργάνωσης Generation 2.0 RED, συνεχίζει να χτίζει γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας και παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και ατόμων προσφυγικού ή μεταναστευτικού προφίλ που αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Με γνώμονα την άμεση ενημέρωση και εξοικείωση με τους διάφορους κλάδους της οικονομίας, προσκαλέσαμε στα γραφεία μας τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου “Γεύσεις της Δαμασκού”, Χασάν Χμεϊντάν, για να μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία του αλλά και τις εκ των έσω συμβουλές του με όλους όσοι θέλουν να εργαστούν στον χώρο της εστίασης.
Με την εκτενή του εμπειρία ως εργαζόμενος στον χώρο της εστίασης και τώρα ως ιδιοκτήτης αντίστοιχης επιχείρησης, ο Χασάν μας μίλησε για τη δραστηριότητα του κλάδου στην Ελλάδα, τι προσφέρει η εστίαση στον εργαζόμενο σε απολαβές και προοπτικές εξέλιξης, πόσο σημαντική είναι η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, η σημασία ενός ειλικρινούς βιογραφικού, ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που ψάχνει ένας εργοδότης στους υποψηφίους, πως η ευγένεια και η καθαριότητα είναι ανεκτίμητα για μια καλή συνεργασία, τι δυσκολίες εμπεριέχει και πώς αυτές μπορούν να διαχειριστούν. Αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη της ασφαλισμένης εργασίας και τι προνόμια έχουν οι εποχικά εργαζόμενοι. Τέλος, πρόσφερε στους συμμετέχοντες συμβουλές για τα πρώτα βήματα όσων αναζητούν εργασία σε τέτοιους χώρους. Μαζί μας ήταν και η συνιδιοκτήτρια Μαρίνα Λιάκης η οποία μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις δικές της εμπειρίες στην πορεία εκμάθησης της γλώσσας και πόση ελευθερία κινήσεων δημιουργεί ένα καλό επίπεδο ελληνικών.
Σε συνέχεια της συζήτησης που έλαβε χώρα στα γραφεία του οργανισμού Generation 2.0 RED, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον εργασιακό χώρο του εισηγητή μας. Βρεθήκαμε στην Κυψέλη, όπου λειτουργεί το εστιατόριο “Γεύσεις της Δαμασκού“, ενός χώρου με πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα καθώς στηρίζει έμπρακτα την ισότιμη συμπερίληψη στην ελληνική αγορά εργασίας με στόχο την κοινωνική και την εταιρική βιωσιμότητα. Εκεί μας υποδέχτηκαν ο Νασουάν και η κα Σοφία.
Στο πλαίσιο αυτό οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών του οργανισμού μας Generation 2.0 RED γνωρίστηκαν με το προσωπικό του εστιατορίου και έλαβαν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τη λειτουργία του χώρου, για τα διαφορετικά πόστα εργασίας, για τα συνήθη ωράρια και για τις πιο χρήσιμες δεξιότητες στον εκάστοτε τομέα. Φεύγοντας, τα άτομα έχουν αποκτήσει ήδη μια πρώτη εμπειρία του πώς να κινηθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον στο μέλλον. Φυσικά δεν φύγαμε χωρίς να δοκιμάσουμε το παραδοσιακό φαλάφελ και το σπιτικό αριάνι από τα χέρια της κυρίας Σοφίας, ως προσφορά στους ωφελούμενους που παρευρέθηκαν.
Ο Χασάν ήρθε στην Ελλάδα από τη Συρία όταν ήταν ακόμα παιδί. Μεγάλωσε στην Κυψέλη και σπούδασε σκηνοθεσία ενώ απασχολείται έως και σήμερα σε πολυεθνική εταιρία. Το 2016 ίδρυσε τη ΜΚΟ Zaatar για να παρέχει υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρώτο έργο της οργάνωσης είναι το Orange Ηouse, ένα κέντρο ημέρας που προσφέρει μαθήματα, δραστηριότητες και λειτουργεί έναν ξενώνα για γυναίκες και παιδιά. Ακολουθώντας τη μακρά παράδοση της οικογένειάς του, το Φεβρουάριο του 2020 άνοιξε ένα εστιατόριο με φαλάφελ, το “Γεύσεις της Δαμασκού”, στην περιοχή της Κυψέλης προσφέροντας υγιεινό και χορτοφαγικό μενού με όλα τα δημοφιλή Συριακά πιάτα όπως χούμους, σαλάτα ταμπουλέ ή φαλάφελ ανάμεσα σε άλλα πολλά. Το εστιατόριο προσλαμβάνει άτομα προσφυγικού και μεταναστευτικού προφίλ στα οποία παράλληλα με την αμειβόμενη εργασία, παρέχεται εκπαίδευση στην τέχνη της μαγειρικής και εξάσκηση στην ελληνική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον χώρο εστίασης στην Αθήνα για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να απασχοληθούν ύστερα σε άλλους χώρους και να δώσουν τη θέση τους στους επόμενους να εκπαιδευτούν. Το “Γεύσεις της Δαμασκού” διευρύνει τους κοινωνικούς ορίζοντες φέρνοντας όλες τις πλευρές σε έναν διάλογο μέσα από το μοίρασμα ενός νόστιμου φαγητού.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Χασάν Χμεϊντάν και τη Μαρίνα Λιάκης που μας άνοιξαν τον χώρο τους και μοιράστηκαν μαζί μας συμβουλές και καλές πρακτικές κατευθείαν από το πεδίο. Πιστεύουμε πως οι “Γεύσεις της Δαμασκού” δεν είναι τυχαία ένας τόσο δημοφιλής χώρος. Η μοναδικότητα της σύνθεσής του είναι η ικανότητα να προσφέρει στην πράξη πιάτα φτιαγμένα με αγάπη και με τη δύναμη της συνεργασίας και της ισότιμης συμπερίληψης.
«Το έργο ‘‘Equality Works’’ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»
Για περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr