Τα καλύτερα βιβλία για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα από την *Juliet Noble.
Τα βιβλία μπορούν να γεφυρώσουν τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά και συνδέοντάς τους παρά τις πολιτισμικές διαφορές. Σήμερα, λόγω του διαδικτύου, οι συζητήσεις γύρω από την ισότητα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και με την εμπλοκή ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο κριτική προσέγγιση της ισότητας. Ενώ η έρευνα της Pew Research αναφέρει πως έξι στους δέκα ανθρώπους, στις περισσότερες χώρες (εκτός της Ιαπωνίας και της Ελλάδας), πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη (σχετικά με τη φυλή, τη θρησκεία και τις εθνοτικές ομάδες) ωφελούν την κοινωνία, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση επίμονων ζητημάτων που σχετίζονται με τις διακρίσεις.
Τα βιβλία που παρατίθενται παρακάτω αντικατοπτρίζουν διαφορετικές πραγματικότητες και εξερευνούν συζητήσεις που αφορούν τα συστήματα εξουσίας που επηρεάζουν τις κοινωνικές ομάδες και τα άτομα, με πολύπλοκους και δυναμικούς τρόπους. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα, εδώ είναι τρία από τα καλύτερα μη λογοτεχνικά βιβλία που μπορούν να σας διαφωτίσουν σχετικά με το ζήτημα.
‘Why I’m No Longer Talking To White People About Race’ από την Reni Eddo-Lodge
Υπάρχει η παρερμηνεία, σε πολλές δυτικές χώρες πως ο ρατσισμός δεν αποτελεί πλέον ζήτημα. Το «Why I’m No Longer Talking to White People About Race» της Reni Eddo-Lodge αποτελεί μια διερεύνηση του διαλόγου που αφορούν τη φυλή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μαύρη γυναίκα που μεγαλώνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει την λανθασμένη έννοια της φυλετικής αρμονίας που είναι ευρέως διαδεδομένη στο έθνος. Αυτό το συναίσθημα αντανακλάται στον προκλητικό τίτλο της Eddo Lodge, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα μια δήλωση αυτοσυντήρησης και ένα κάλεσμα προς όσους απορρίπτουν την ύπαρξη της συστημικής καταπίεσης στη χώρα.
Το «Why I’m No Longer Talking to White People About Race» ανατρέχει στην ιστορία των Μαύρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίζει την εκδήλωση της κληρονομιάς της στις σημερινές συζητήσεις και συναντήσεις, με ευφράδεια και διορατικότητα. Ένα ζωτικής σημασίας βιβλίο που δείχνει πώς ακόμη και σε κοινωνίες που θεωρούνται προοδευτικές εξακολουθεί να μην υπάρχει ισότητα και διαφορετικότητα.
‘Our Women on the Ground: Essays by Arab Women Reporting from the Arab World’ με την επιμέλεια της Zahra Hankir.
Σε αυτό το βιβλίο, γυναίκες δημοσιογράφοι αραβικής καταγωγής διεκδικούν την εκ νέου αφήγηση για την καταστροφή που συντελείται στις πατρίδες τους. Τα δοκίμια αναδιαμορφώνουν τον διάλογο για τις καταστροφές καθώς προέρχονται από την οπτική των γηγενών, σε μια εποχή όπου η δημοσιογραφία για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχει κυριευθεί από τον δυτικό λόγο.
Το εορταστικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό «Our Women on the Ground» συμβολίζει την ενδυνάμωση μέσω της αντίστασης. Αυτό το επιτυγχάνουν όχι μόνο προσεγγίζοντας με ανθρωπιά όσους πέφτουν θύματα αυτών των συγκρούσεων αλλά και τραβώντας την προσοχή στην ομορφιά που απειλείται —και ειρωνικά δημιουργείται— σε περιόδους αναταραχών.
‘Braiding Sweetgrass’ από την Robin Wall Kimerrer.
Η Robin Wall Kimerrer είναι βοτανολόγος και ανήκει στο έθνος του Πολίτη Potawatomi. Ως επιστήμονας και ιθαγενής Αμερικανίδα, το «Braiding Sweetgrass» αφορά τη συλλογή δοκιμίων/κειμένων, τα οποία προέκυψαν από την τριβή που «γεννούν» οι αντίθετες κοσμοθεωρίες. Αντλώντας τη γνώση από αυτές τις δύο δεξαμενές, η Kimerrer απεικονίζει με λεπτότητα πώς η διαμάχη των επιστημολογικών ρευμάτων που διαδόθηκε από τον δυτικό πολιτισμό διέκοψε τις πρακτικές των Ιθαγενών οι οποίες τιμούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και γης. Κάνοντας κάτι τέτοιο, ζητά μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση για αυτήν την αμοιβαία σχέση.
Παρά το βάθος της διερεύνησης, το βιβλίο της Kimerrer αντανακλά την αγνότητα και την αθωότητα της φύσης και την αίσθηση της κοινότητας που μπορούν να κερδίσουν οι άνθρωποι μέσω της αμοιβαίας κατανόησης του κόσμου.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. H αποδοχή εξακολουθεί να είναι ένα έργο σε εξέλιξη για πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Διαβάζοντας βιβλία που προέρχονται από διαφορετικές οπτικές αντίληψης των πραγμάτων, ενισχύουμε τις περιθωριοποιημένες φωνές και εφοδιαζόμαστε με τη γνώση για να προωθήσουμε αυτές τις συζητήσεις.
*Η Juliet Noble είναι ελεύθερη επαγγελματίας συγγραφέας και αυτοαποκαλούμενη «βιβλιοφάγος». Πιστεύει πως τα βιβλία αντικατοπτρίζουν την ανθρωπότητα ενώ, ταυτόχρονα, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτήν με αμέτρητους τρόπους. Μέσα από τα έργα της, η Juliet, ελπίζει να βοηθήσει τους άλλους να εξερευνήσουν και να μάθουν από τα μαθήματα που έχουν να προσφέρουν τα βιβλία. Στον ελεύθερο της χρόνο, απολαμβάνει το διάβασμα με ένα φλιτζάνι καφέ – ή, περιστασιακά, με ένα ποτήρι κρασί.