Η φιλοσοφία της βιωσιμότητας και του “zero waste” στη μόδα.

Οι επιπτώσεις που έχουν προκληθεί πάνω στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο από τις αυξανόμενες απαιτήσεις στο χώρο της μόδας είναι μη αναστρέψιμες, και γι’ αυτό πλέον η βιωσιμότητα αποτελεί μείζονος σημασίας προτεραιότητα. 

Το κατάστημα με τις χειροποίητες τσάντες 3QUARTERS που επισκεφθήκαμε την Παρασκευή 13 Αυγούστου βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα συγκεκριμένο κενό στην αγορά της Ελλάδας, αυτό της επαναχρησιμοποίησης των τεντόπανων των μπαλκονιών με σκοπό τη βιωσιμότητα, και ακολουθώντας την πολιτική zero waste ευνοεί μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη προσέγγιση της μόδας. 

Στο πλαίσιο των δράσεων Ομιλίες Εργοδοτών και  Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους εργασίας που υπάγονται στο έργο Equality Works που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, γνωρίσαμε τον Γιάννη Πιτσάκη συνιδιοκτήτη με την αδελφή του, του 3QUARTERS, ο οποίος μας φιλοξένησε στο κατάστημά τους, μας εισήγαγε στην φιλοσοφία τους, μας εξήγησε τον σκοπό τους, και μας περιήγησε στα εργαστήρια όπου και δημιουργούν όλες τις τσάντες.

©Generation 2.0 RED

Όπως ανέφερε ο Γιάννης στους ωφελούμενους της Εργασιακής Συμβουλευτικής που συμμετείχαν, η ιδέα προήλθε όταν, μαζί με την αδελφή του, παρατήρησαν πως τα τεντόπανα από τα μπαλκόνια, υφάσματα τοπικά που χαρακτηρίζουν την πόλη της Αθήνας, καταλήγουν στα απορρίμματα. Έτσι αποφάσισαν να επαναχρησιμοποιήσουν τα τεντόπανα, που καταλήγουν στους κάδους, για να δημιουργήσουν τσάντες διαφορετικών ειδών και μεγεθών. Πέρα από τη βιωσιμότητα, οι 3QUARTERS ακολουθούν και την πολιτική “zero waste”, δηλαδή δεν παράγουν καθόλου απορρίμματα, καθώς χρησιμοποιούν τα δικά τους ρετάλια για να παράξουν τα μικρότερα σε μέγεθος προϊόντα τους. Αφού απάντησε στις ερωτήσεις μας, ο Γιάννης μάς περιήγησε στα εργαστήριά τους, που βρίσκονται στον επάνω χώρο του καταστήματος, όπου και δημιουργούν όλα τα προϊόντα τους.

©Generation 2.0 RED

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Πιτσάκη για τον χρόνο που μας αφιέρωσε όπως και τους καλεσμένους της Εργασιακής Συμβουλευτικής του Generation 2.0 RED, που παρευρέθηκαν στην Ομιλία Εργοδοτών και στην Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Diversity in the Workplace.

 


«Το έργο ‘‘Equality Works’’ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»
Για περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr